Vi Svenska Fiskare: En enad röst för det svenska fisket

Från insjöar och kuster till öppet hav, har det svenska fisket nu gått samman i Vi Svenska Fiskare. Med en enad röst verkar organisationen för ett hållbart fiske som ska säkra maten på svenska middagsbord och stärka vår livsmedelsberedskap.

Nu har tre organisationer gått ihop och bildat Vi Svenska Fiskare, som tillsammans representerar hela den svenska fiskenäringen: Swedish Pelagic Federation (SPF PO) med fisket längre ut till havs, Svenska Insjöfiskares Centralförbund som organiserar yrkesfiskare i våra insjöar, och Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) som samlar det småskaliga kustnära fisket.

– Tillsammans representerar vi bredden i svenskt fiske och kan säkra de förutsättningar som behövs för att näringen ska överleva och utvecklas för framtiden, säger Mathias Ivarsson, interim styrelseordförande, Vi Svenska Fiskare.

En av organisationens viktigaste frågor är långsiktiga och tydliga förutsättningar. Vi Svenska Fiskare verkar för att ett kvotsystem grundat på forskning ska komma på plats, så att svenskt fiske kan fortsätta vara både hållbart och konkurrenskraftigt.

– Svenskt fiske har en lång historia som ska hållas levande. Nu behöver vi stärka näringens robusthet så att fisket kan bidra till livsmedelsförsörjning även i kris, säger Johannes Claesson, interim styrelseordförande, Vi Svenska Fiskare.

För att svenskt fiske ska växa krävs moderna investeringar och fungerande infrastruktur. Vi Svenska Fiskare driver på för att fisk som fångas på svenska kvoter ska landas i svenska hamnar och nå svenska hushåll.

– Fisk är ett nyttigt protein som bör ta större plats på svenska tallrikar. I Norden har vi unika förutsättningar för en balanserad kost med fisk fångad nära oss, säger Anna Vesper Gunnarsson, interim styrelseordförande, Vi Svenska Fiskare.

Med en enad röst är Vi Svenska Fiskare redo att skapa långsiktiga villkor, trygga tillgången på svensk fisk och stärka Sveriges beredskap. Målet är ett livskraftigt fiske som förblir en självklar del av svensk livsmedelsförsörjning, i dag och för kommande generationer.